Igazán színvonalas szellemi párviadal alakult ki a baloldalon a Jobbik részvételével zajló hivatalos vitáról. Az Együtt a mindenváltás jegyében úgy gondolja, hogy itt ideje a Jobbikkal való diskurzusnak. Ugyanakkor a DK legalább ekkora elszánással és erkölcsi bátorsággal kitart a "nem vitatkozunk nácikkal" elve mellett.

Azt, hogy kinek van igaza, nem könnyű megítélni. Igazából azon múlik, hogy hiszünk-e a Jobbik hirtelen jött mosolyoffenzívájának. A kérdésről a két párt nyílt vagy rejtőzködő támogatói között érdemi vita is kialakult, ami  a választási láz elmúltával egy fontos, a szelsőjobbos kihívás egészéről szóló baloldali-liberális párbeszéd kiindulópontja is lehet. (Két szép darabja: pro Keszthelyi, kontra Niedermüller).

A vita tulajdonképpen két síkon zajlik, az egyik az, hogy tisztes demokrata bekoszolhatja-e kezét a jobbikosokkal való kézfogással, a másik pedig, hogy az ilyen vita segít-e leleplezni, meggyengíteni a Jobbikot. Az első kérdés inkább politikai ízlés kérdése, a második viszont érdemben vizsgálandó. Az első tapasztalat mindenesetre nem igazolta a vitaoptimistákat: az Együtt és a Jobbik ifjúsági szervezetének összecsapása leginkább az utóbbinak használt, állítja a vitapárti HVG is.

Ez nem véletlen vagy meglepő, mivel a gyáva rasszizmusban verhetelen szélsőjobb ilyen helyzetben gátlástalanul hazudik, így aztán nem is lehet leleplezni. Ehhez inkább az ilyen pártok valós arcának megmutatása vezet, mint ezt történt például a Brit Nemzeti Párt Magyar Szigeten mulató vezetőivel.

Az viszont biztos, hogy az MSZP-nek ismét sikerült rendkívül következetes elvi álláspontot elfoglalnia. Először azt mondták, hogy csak nyolcpárti vitának van értelme. Utána mégis úgy döntött, hogy részt vesz a vitán, így aztán be is gyűjtötték a megalkuvás árát a Szanyi-Karácsony-Pörzse csoportképet. Most viszont, hogy a Fidesz a tőle megszokott gátlástalanságnak nekiesett a Jobbiknak, úgy tesznek mint aki nagyon meg van lepve, és átgondolják a vitát. Jellemző a zavara, hogy a pártsajtó sem bírja követni. A Népszava nyomtatott címe az, hogy "Nem vitázik az MSZP?", a honlapon viszont az, hogy "Szerdán dönt az MSZP, hogy részt vesz-e a választási vitán", sőt a listavezető nyilatkozatát is korrigálták.

Most akkor mi van? Szabad vitázni szocialistáknak a Jobbikkal vagy nem? Az MSZP csak most értesül arról, hogy a Jobbik orosz érdekeket képvisel? Egész Európa erről beszél. Esetleg félnek tőle, hogy a baloldali választók nem különösebben nyitottak a szélsőjobbal való kokettálásra? Következetesség, bátorság, önálló vélemény sehol. És ez fontosabb, mint az, hogy ki kivel strandol.

A bejegyzés trackback címe:

https://jakobinus.blog.hu/api/trackback/id/tr266184249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.20. 18:32:21

az ugye megvan, hogy feri is vitatkozik a kocsmában a nácikkal, csak akkor nem, ha jobbikos kitűzőt is visel a másik. nehéz értelmezni a "jobbikosokkal igen, de a jobbikkal nem" álláspontot.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.20. 18:33:32

(az meg mekkora logikai bukta, hogy a gátlástalanul hazudozót nem lehet leleplezni. pont az lehet leleplezni, aki sokat hazudik. ezt a baloldalon tapasztalatból kéne tudni.)

gigabursch 2014.05.20. 19:40:35

Kedves drága Japán Kubikusok!

Most igazában mi is a probléma?

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2014.05.20. 19:52:26

Ebből is látszik,hogy a libbantak akkor is hazudnak,mikor kérdeznek.Aki a bal-lib söpredéknek egy szavát is elhiszi,az elmebeteg.
Külön vicc,hogy a Libás féle 1%-os bizniszpártocskák még mindíg nyilatkozgatnak :)))
süti beállítások módosítása