Európai Egybesült Álmok?

Címkék: EP Gyurcsány DK

2014.05.19. 07:57

Ilyen szakácskönyvi cím után nem lehet más pártról szó, mint a DK-ról. Gyurcsányék szokatlanul komolyan vették a kampányt, sőt arra is kísérletet tettek, hogy egy értékelhető programot állítsanak össze.

Az 16 pontos program viszonylag értelmesen köti össze az uniós ügyeket a hazai problémákkal (a 16-os szám a DK geometriai elkötelezettségével függhet össze, a hatszögű logóhoz négyzetszám dukál). Van benne néhány olyan dolog is, ami  egy átlagpolgárt is érdekelhet, például az euró gyors bevezetése, az uniós pénzek munkahelyteremtésre és a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésére való fordítása, a kéttannyelvű oktatás és a megújuló energia támogatása. Ezek elemei persze itt-ott előfordulnak más pártoknál is, de így együtt elég határozottan kirajzolják egy erős és szolidáris európai együttműködés körvonalait.

Ha van a DK-nak néhány kézzelfogható és megjegyezhető javaslata, akkor vajon ezekkel kampányol? Természetesen nem. A párt fő üzenete az elvont és elsőre nem éppen voksmágnes Európai Egyesült Államok.

Nem mintha maga az ötlet az ördögtől való lenne. 1946-ban egy Gyurcsányhoz hasonlóan csapongó képzeletű politikus, bizonyos Churchill emlegette először, de éppenséggel Baroso bizottsági elnök is lényegében emellett érvelt nemrég.Szóval nagyon is jó gondolat a föderális Európa. Csak éppen a közönség nem érti.

Az Európai Egyesült Államok mintája ugyanis nyilvánvalóan az USA. De a magyar polgárok döntő többsége a magyar alkotmányos rendszert sem ismeri és fogalma sincs arról, hogyan épül fel az amerikai szövetségi állam, egyáltalán, hogy mit jelent a föderáció. Kispestről vagy Baktalórántházáról nézve "Amerika" az egy, az európai országokhoz hasonló nemzetállam. Így aztán választók többsége arra a gondolatra, hogy Magyarország egy ilyen óriás olvasztótégelyben feloldódik, rögtön a szívgyógyszerét kezdi keresni. (Bár a jelenlegi kormányhoz képest vélhetően a Galaktikus Birodalomhoz való csatlakozásnak is lennének előnyei.) Jellemző, hogy még tájékozott újságírók között is volt olyan, akit az foglalkoztatott, hogy milyen nyelven kell majd beszélni az új egységes államban.

Rendben, a DK nagyon európai párt, szeretne erősebb együttműködést, akár föderális Európai Egyesült Államokat is. De akkor tessék beleállni, és rendesen elmagyarázni, hogy ez mit jelent Magyarországnak és különösen a polgároknak. Mert a retorika nem pótolja az álláspont közérthető kifejtését.

A bejegyzés trackback címe:

https://jakobinus.blog.hu/api/trackback/id/tr116179856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása